2023

01.09.2023

Kesän 2023 pääkonserttien tarkemmat kuvaukset löytyvät täältä!

Aaltoja, huokauksia - Vågor, suckar

Hanko soin kesän kolmas pääkonsertti Hangon kirkossa pe 21.7. klo 19.

B. Smetana: Moldau – sarjasta Isänmaani (versio pianolle nelikätisesti)

Felix Mendelssohn: Sonaatti sellolle ja pianolle nro 2, D-duuri

Schubert: Fantasia f-molli pianolle nelikätisesti

Elgar: Sospiri (Huokauksia)


Mitä kaikkea ihminen elämässään huokaa? Yksinäisyyttä, kauneutta, surua tai haltioitumista?Oletko sinäkin huomannut huokaavasi Hangon merimaisemien kauneuden äärellä? Miksi kauneuteen sekoittuu usein surun välähdys, siksikö ettei kauneuteen voi koskaan pysyvästi jäädä? Ja eikö merikin aaltoineen huokaa kaiken aikaa, vaihtuvin sävyin ja rytmein.Tässä konsertissa soivat monet huokaukset ja aallot.Tsekin pisin joki Moldau sai oman erityisen osansa Bedřich Smetanan säveltämässä Isänmaani-sarjassa. Sävellys alkaa pienten sivuhaarojen solinasta ja yltyy nopeasti virraksi, joka vuoroin ärjyy, huokailee tai heijastaa kuunvaloa ja kulkee vaihtuvien maisemien läpi.Mendelssohnin sellosonaatissa kuuluu haltioituminen ja ystävällinen lämpö.Franz Schubertin viimeisen elinvuoden sävellyksiin kuuluva Fantasia f-molli vie autiolle rannalle, yksinäisyyteen, sielun syvyyteen.


Tulliniemen tuulet - Tulluddens vindar

D. Shostakovitsh: Pianokvintetto g-molli

J. Haydn: Pianokonsertto nro 11, D-duuri

Simon Lane, piano
Varpu Heikinheimo ja Lotta Harju, viulu
Oili Tuhkanen, alttoviulu
Peter Gospodinov, sello

Venäläisen Dmitri Shostakovitshin musiikki syntyi ankaran neuvostosensuurin aikana, ja yhteiskunnallisesti merkittävänä taiteilijana myös hän sai vainoharhaisen hallinnon alla usein pelätä turvallisuutensa puolesta. Monet kuulevat Shostakovitshin musiikissa protestointia järjestelmää ja sen väkivaltaisuutta kohtaan. Pianokvintetto g-molli on monin paikoin hyväntuulisempaa musiikkia kuin monet muut Shostakovitshin teokset. Kaiken taustalla tuntuu kuitenkin vaikuttavan tietty epäluotettavuus ja varjoisuus – musiikki ei ole täydellisen huoletonta. On kiinnostavaa peilata tätä teosta sodan vastapuolella olleen Saksan jälkeensä jättämään Tulliniemen leiriin, joka vuosikymmentenkin jälkeen jättää läpikulkumatkalla olevalle patikoijalle hiukan kylmät väreet. Millaisia ihmiskohtaloita näiden hylättyjen parakkirakennusten menneisyyteen kätkeytyy?Luontopolun huoletonta, vapautunutta ja iloista puolta edustaa Haydnin pianokonsertto. Musiikki on kuplivaa ja raikasta, kuin elo aurinkoisena päivänä Uddskatanin kallioilla!


Sydänvalo - Hjärtats ljus

Hanko soi:n kesä alkaa juhannuskonsertista meren rannalta, satumaisesta Villa Tellinasta.

Franz Schubert: Jousikvintetto C-duuri, D956


Varpu Heikinheimo ja Knuut Nissinen, viulu
Alexander Pozdniakovas, alttoviulu
Auroora Perttunen ja Hannes Jämsä, sello


Franz Schubertin (1797-1828) viimeiseksi instrumentaaliteokseksi jäänyt Jousikvintetto tuntuu kuin ihmiselämän syvältä halkileikkaukselta: surumielinen valo, hyväntuulinen keveys ja musertava kipu lomittuvat siinä toisiinsa muodostaen syvällisen, elämän tuntuisen kokonaisuuden. Konsertin nimi "Sydänvalo" nousee tästä ajatuksesta ja toisaalta Schubertin musiikin haavoittuvaisesta toiveikkuudesta, jonka voi tuntea sydämessä asti. Myös konserttiajankohta sijoittuu vuoden valon sydämeen. Tämän kauniimpaa, kipeämpää ja valoisampaa musiikkia ei ole.