Taiteilijat 2023


Pidemmät taiteilijakuvaukset löytyvät Instagramista ja Facebookista


Taiteilijat 2022

Englantilainen pianisti Simon Lane on saanut tunnustusta vangitsevista ja herkistä esityksistään. Hän on tehnyt yhteistyötä monien erityisen kiinnostavien muusikoiden, kuten Guy Johnstonin, Lana Trotovsekin ja Jack Liebeckin kanssa. Hän on levyttänyt mm. Gramophone-lehden kiittelemän CD-julkaisun sellisti Philip Highamin kanssa. Lontoon Wigmore-talon lisäksi Simon on esiintynyt myös Berliinin filharmoniassa ja Leipzigin Alte Handelsbörsessa, sekä laajasti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Syyskuusta 2016 lähtien Simon on ollut kosketinsoitinten yliopettaja Whitgift Schoolissa Etelä-Lontoossa. Varhaisten Simonin uraan vaikuttavien tekijöiden joukossa tärkeä henkilö on ollut edesmennyt Mark Ray, jolla oli merkittävä rooli siinä, että Simon rakastui musiikkiin.

Simon nauttii suomalaisesta saunasta, metsästä ja uimisesta. Viime kesänä hän moottoripyöräili Lontoosta Hankoon, mikä mahdollisti maisemien ihailun jo matkan varrella.

Maaret Kallio on kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija. Hänet tunnetaan myös Helsingin Sanomien mielenterveyttä ja ihmissuhteita käsittelevistä kolumneistaan.

Kallion tietokirjat ovat olleet erittäin luettuja ja syventyneet toivoon, inhimilliseen elämään ja mielen moninaisuuden ymmärtämiseen.

Kallio rakastaa rauhaa ja etsii sitä itse tavallisimmin meren syleilystä, metsien hiljaisuudesta sekä musiikin lohdullisuudesta.

www.maaretkallio.com

Martta Jämsä valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2019 opettajinaan Petri Alanko ja Mikael Helasvuo. Valmistumisensa jälkeen Martta on toiminut freelance-muusikkona ja huilunsoitonopettajana työskennellen niin orkesteri- kuin kamarimusiikin parissa. Martta on esiintynyt Suomen suurimpien sinfoniaorkestereiden riveissä, ja merkittävimpiin orkesteripesteihin kuuluu esimerkiksi sijaisuus Suomen Kansallisoopperan orkesterissa.

Erityinen mielenkiinnonkohde Martalla on nykymusiikki, jota hän esittää aktiivisesti erilaisissa yhteyksissä, joista mainittakoon Suomen suurimmille nykymusiikkifestivaaleillekin kutsuttu oma yhtye Kaaos Ensemble sekä tiivis yhteistyö nuoren polven säveltäjien, kuten Lauri Supposen, Matilda Seppälän sekä Ilkka Hammon kanssa. Martta on kotonaan hyvin monenlaisten esitysmuotojen parissa, ja orkesteri- ja kamarimuusikkona sekä performanssin parissa hän onkin esiintynyt Suomen lisäksi muun muassa New Yorkissa, Espanjassa, Ruotsissa, Norjassa, Romaniassa ja Georgiassa. Syksyllä 2022 Martta aloittaa puolen vuoden sijaisuuden Seinäjoen kaupunginorkesterin huilistina.

Hanko soi -kesäkonserttien toinen taiteellinen johtaja (2019-22), viulisti Lotta Harju, toimii freelance-muusikkona pääasiassa kamarimusisoiden ja orkestereissa (mm. Kuopion kaupunginorkesteri). Erityisen mieluisia ovat kamarimusiikkiprojektit, joissa yhdessä suunniteltu ohjelmisto yhdistyy inspiroivaan miljööseen sekä vapaaseen ja yhteisölliseen musisointikokemukseen. Mieleenpainuneita esiintymisiä ovat olleet mm. konsertti Kaos Quartetin kanssa "Musical Evenings at St Donatus" -festivaalilla Kroatiassa sekä "Bachia Suomen linnoissa 2019" -kiertue. Pedagogina toimiminen on tärkeä osa Lotan muusikkoutta – hän työskentelee viulunsoiton lehtorina Kuopion konservatoriossa.

Rakkaus musiikkiin rajattomana tuntemisen ja ilmaisun välineenä ajoi Lotan opiskelemaan viulunsoittoa ensin Tampereen ammattikorkeakouluun Ari Angervon johdolla. Maisteriopinnot Lotta suoritti Brysselin konservatoriossa Yuzuko Horigomen viululuokalla valmistuen vuonna 2018 ja tehden myös kamarimusiikin jatko-opintoja Kaos Quartetin kanssa Eric Robberechtin ohjauksessa. Eväitä muusikkouteen hän on saanut myös mm. Kuhmon Kamarimusiikin kvartettiakatemiasta, Sigyn Fossnesilta, Alina Pogostkinalta, Paavo Pohjolalta sekä Prazak- ja London Haydn -kvarteteilta.

Viulisti Varpu Heikinheimo toimii freelance-muusikkona Helsingissä. Hän konsertoi säännöllisesti eri kamarimusiikkiyhtyeiden kanssa kotimaassa ja Euroopassa. Orkesterimuusikkona hän on työskennellyt sijaisena ja avustajana mm. Kansallisoopperan orkesterin sekä Sinfonia Lahden riveissä. Varpu on erityisen kiinnostunut kamarimusiikista ja hän on syventänyt opintojaan Vladimir Mendelssohnin perustamassa Kuhmon Kamarimusiikin kvartettiakatemiassa sekä Wienissä MUK yliopistossa professori Hartmut Pascherin ohjauksessa. Varpu on valmistunut sekä Hannoverin musiikkikorkeakoulusta että Sibelius-Akatemian maisteriohjelmasta syksyllä 2016.

Risto-Matti Marin (s. 1976) "on vaivihkaa ja suurempaa meteliä itsestään pitämättä noussut pianistiemme terävimpään kärkeen" (Risto Nordell / Suomen Kuvalehti 11.10.2019). Marin on tehnyt monia kansainvälistä huomiota saaneita soolopiano- ja kamarimusiikkilevyjä, sekä äänitteitä Yleisradiolle. Marinin ohjelmisto ulottuu barokin ja klassisromanttisen kauden perusteoksista nykymusiikkiin, ja mukana on monia harvinaisuuksia mm. transkriptioiden genrestä.

Marin valmistui kunniamaininnalla musiikin tohtoriksi Sibelius Akatemiasta vuonna 2010. Konsertoinnin ohessa Marin luennoi, pitää mestarikursseja, ja toimii tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa ja Lauttasaaren musiikkiopistossa. Marinin opettajia Kuopion Konservatoriossa olivat Jouni Räty ja Jaakko Untamala. Sibelius-Akatemiassa hän oli Erik T. Tawaststjernan ja Teppo Koiviston oppilaana. 

Soolopianistina, solistina ja kamarimuusikkona (erityisesti saksofonisti Olli-Pekka Tuomisalon kanssa), Marin on kantaesittänyt lukuisia nykymusiikkiteoksia, joiden säveltäjiin on kuulunut suomalaisen nykymusiikin kärkinimiä kuten Eero Hämeenniemi, Sebastian Fagerlund ja Matthew Whittall. Vuonna 2017 Whittall omisti pianokonserttonsa "Nameless Seas" Angela Hewittille ja Risto-Matti Marinille, ja Marin soitti teoksen Euroopan ensiesityksen marraskuussa 2017 Olari Eltsin johtaman RSO:n solistina. Marraskuussa 2019 Marin puolestaan kantaesitti Alexander Culpon pianolle ja jousiorkesterille säveltämän teoksen "Mundus Imaginalis" Eltsin johtaman Kymi Sinfoniettan solistina.

Viime vuosina Marin on tehnyt ensilevytyksiä suomalaisista pianoteoksista. Nykymusiikkilevy "Sixth Sense" julkaistiin 2018 ja romanttisten suomalaisteosten ensilevytyksiä sisältänyt "Hidden Treasures" puolestaan 2019 syksyllä. Molemmat mainitut levyt saivat Emma-ehdokkuudet parhaan klassisen albumin kategoriassa, ja "Hidden Treasures" valittiin vuoden parhaisiin levyihin sekä Helsingin Sanomien että Music Finlandin listauksissa.

Helmikuussa 2021 julkaistiin Toccata Classics -merkillä neljäs ja viimeinen CD kokonaislevytyksestä, joka sisältää Lisztin oppilaan August Stradalin (1860-1930) tekemät transkriptiot soolopianolle Lisztin sinfonisista runoista, kaikki teokset ensilevytyksinä.

Knuut Nissinen (s. 1994) on etenkin Sisä- ja Etelä-Suomessa vaikuttava freelance-viulutaiteilija. Hän on opiskellut Tampereen konservatoriossa, TAMK:ssa sekä Norjan valtiollisessa musiikkikorkeakoulussa mm. Henning Kraggerudin opastuksella. Viime vuosina Knuut on toteuttanut runsaasti erilaisia musiikillisia projekteja - esimerkiksi konserttisarjan suomalaisissa linnoissa. Hän toimii taiteellisena johtajana Hanko soi -musiikkiyhdistyksessä, jonka konserteissa hän on musisoinut esimerkiksi Simon Lanen, Hannu Alasaarelan ja Sigyn Fossnesin kanssa.

Knuut on kiintynyt musiikkiin tarinankerronnan ja kommunikoinnin välineenä, yhdistävänä siltana soittajien ja kuulijoiden välillä - parhaimmillaan kaikkien osapuolten kokemus sulautuu musiikissa yhteen. Musiikin lisäksi häntä inspiroivat mm. meret, metsät ja Vigdis Hjorthin kirjat.

Knuutin työtä ja opintoja ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Minela-säätiö, Tampereen kaupunki, Oulun Liikeväen asuntosäätiö ja useat Lions Clubit. Knuut soittaa jyväskyläläisen Mika Lahtisen vuonna 2011 rakentamalla viululla.

Nora Taksdal (s. 1968) varttui Norjassa sijaitsevalla Nøtterøyn saarella Oslon eteläpuolella. Hän on Norjan radion orkesterin alttoviulun äänenjohtaja ja on aiemmin toiminut samassa tehtävässä Bergenin ja Oslon filharmonikoissa sekä Norjan kamariorkesterissa.

Vuonna 1984 hän oli yksi Vertavo-jousikvartetin perustajista. Kvartetti debytoi kansainvälisesti Tulindberg-kilpailussa Oulussa seuraavana vuonna. Nora soitti tässä kvartetissa kymmenen vuotta.

Hän on esiintynyt laajasti Norjassa ja ulkomailla klassisella ohjelmistolla alttoviulusolistina ja kamarimuusikkona. Hän esiintyy myös improvisoiden yhdessä jazz- ja folkmuusikoiden, kuten Ketil Bjørnstadin, Arild Andersenin, Bugge Wesseltoftin ja Sinikka Langelandin kanssa.

Viime vuonna Nora rakennutti itselleen hardanger-alttoviulun, joka on saanut inspiraationsa kuuluisasta norjalaisesta kansansoittimesta hardangerinviulusta. Tämä "kansan alttoviulu" on ensimmäinen tunnettu soitin laatuaan ja runsaasti koristeltu. Sen viisi resonanssikieltä antavat syvän ja pyöreän soinnin.

Nora on säveltänyt musiikkia lyhytelokuviin ja sooloteoksiin hardanger-alttoviululle. Hän on myös tehnyt useita radio-ohjelmia kansalliselle radiolle (NRK) klassisesta musiikista sekä kirjoittanut artikkeleita ja haastatteluja erilaisiin klassisen musiikin aikakauslehtiin.

Noralla on kunnia vierailla kauniilla Suomen rannikolla DOMENICO BUZAN -alttoviulunsa (Venetsia, 1745) kanssa, jonka hänelle lainaa norjalainen soitinsäätiö Dextra Musica.

Kari Ravnan lähti kotoa 13-vuotiaana opiskelemaan National Academy of Artsissa Champaignissa Illinoisissa. Myöhemmin hän opiskeli Juilliard Schoolissa ja Eastman School of Musicissa sekä Pierre Fournierin, William Pleethin ja Sandor Veghin johdolla Euroopassa.

Useiden isänsä, pianisti Audun Ravnanin kanssa Yhdysvalloissa ja Norjassa tehtyjen konserttikiertueiden lisäksi Kari on esiintynyt solistina useiden eurooppalaisten ja amerikkalaisten orkestereiden kanssa, mukaan lukien Aspen Philharmonia, Aldeburgh Festival Orchestra ja Norjan radion orkesteri. Hänet valittiin 1985 Washingtonin kansainvälisen sellokilpailun voittajaksi, ja hän debytoi soolona Washington D.C :ssä.

Intohimoisena kamarimuusikkona Kari on ollut Zennor String Trion ja Prometheus Ensemblen jäsen Lontoossa sekä Borealis Ensemblen jäsenenä Oslossa. Hänen monia festivaaliesiintymisiään ovat Marlboro Music, Schleswig-Holstein Music Festival, Leicester International Music Festival ja Oslo Chamber Music Festival. Hän on esiintynyt yhdessä Michael Treen, Anthony Marwoodin, Sandor Veghin, Norbert Braisen, Roger Tappingin ja Isadore Cohenin kanssa. Kari on myös Horten Chamber Music Festivalin perustaja ja taiteellinen johtaja.

Kari on opettanut Oslossa Barratt Due -musiikki-instituutissa vuodesta 2008 ja on erityisen kiinnostunut kamarimusiikin opettamisesta. 

Kari on toiminut Bergenin filharmonisen orkesterin, Norjan radion orkesterin ja Norjan oopperaorkesterin äänenjohtajana ja on tällä hetkellä Oslon filharmonisen orkesterin jäsen.

Taiteilijat 2021

Sigyn Fossnes

Simon Lane

Iida Hirvola

Knuut Nissinen

Lauluyhtye Virta

Jaakko Laivuori

Anna Liukkonen

Lotta Harju